Våra traditioner

Vi har en historia som sträcker sig hundra år tillbaka i tiden. Under alla dessa år har det skapats traditioner som har blivit en del av skolans själ. Men vi som arbetar och går på skolan idag förstärker inte bara tidigare traditioner, vi skapar nya. Det är vi som är skolans själ idag, det är vi som formar skolan med vår historia och pedagogik som grund.

Eleverna uppskattar att samlas kring våra traditioner. Det skapar sammanhållning, engagemang och tillhörighet vilket vi tror påverkar stämningen och trivseln på skolan. Och inlärningen. Det är också något som man tar med sig när man går vidare till gymnasiet, högskolan, arbetslivet och inte minst som människa.

Våra traditioner bygger på sammanhållning, men samtidigt öppenhet och nyfikenhet, de bygger också på respekt, men samtidigt frihet. Därför tycker vi att det är viktigt att vi värnar om skolans traditioner. Vi firar förstås alla stora högtider på olika sätt, men vi har också våra egna speciella dagar.


Ebbadagen

Den 6 mars har Ebba namnsdag och då firar vi tant Ebba. Vi berättar om skolans grundare Ebba Pettersson och vad som har hänt sedan starten 1914. Till denna historielektion bjuder enligt tradition föräldraföreningen på den alltid lika omtyckta Ebbatårtan. Hur den ser ut får bli en överraskning.

Ebbaveckan

För att möta och introducera eleverna i vår verksamhet startade vi Ebbaveckan 2009. Under första veckan i skolan får våra nya elever träffa sina lärare och samtala om kommande arbetsområden. Med ett medvetet fokus på vår historia, kärnvärden och pedagogiskt innehåll visar vi eleverna vad som är relevant och bärande i skolans verksamhet. De får möjlighet att lära känna både nya och gamla elever, de får reflektera kring skolans kärnvärden och ordningsregler och veta mer om skolans lokaler. Tanken är att alla elever ska känna ett ansvar för skolans värden och gemensamma ytor och att de ska känna trygghet, glädje och stolthet för sin skola. Den bästa skolan skapar vi tillsammans.

Skolavslutningar

Enligt tradition har vi vår skolavslutning i Frölunda Kyrka. Programmet kan variera, men rektorn håller alltid ett tal. Det blir också sång av både elever och skolans personal som varje år framför en specialskriven melodi. Inför sommarlovet har niorna en speciell avslutningsceremoni tillsammans med föräldrarna i vår aula. Då delar vi också ut premier för särskilda studieinsatser.

FN dagen

FN gör ett fantastiskt arbete för jordens befolkning framförallt för de som har det svårt. Skolan har under flera år uppmärksammat FN-dagen. Under den här dagen lär vi oss mer om FN:s historia, varför de finns och vad de uträttar. Varje årskurs väljer sina egna områden som de fokuserar på, därför varierar innehållet under dagen från år till år.

Lucia

Det är alltid eleverna i årskurs fem som står för skolans luciatåg. Det blir ett traditionellt luciatåg och en alltid lika uppskattad lussefika.

Vi sjunger in våren

Vid tiden för vårdagsjämningen sjunger våra elever in våren och rektorn håller ett kort tal om vägen mot ljusare och varmare tider.

Avslutningsbalen

Avslutningsbalen för årskurs 9 är en värdefull tradition. Det är viktigt att våra elever lämnar skolan med en positiv upplevelse. På menyn står en trerätters middag med fördrink. Kvällens toastmaster håller i programmet som innehåller tal, minnen, massor av skratt och den avslutande dansen. Tillställningen finansieras av skolans föräldraförening och har sedan våren 2000 gått av stapeln i Vänskapsbrödernas Ordenhus, i Johanneberg.

Nobelmiddag

År 1999 dukade vi upp en Nobelmiddag för första gången. Tanken var arrangera en festlig tillställning i samband med den stora Nobelfesten i Stockholms stadshus och Blå Hallen. De två första middagarna hölls i skolans dåvarande lokaler på Guldhedsskolan. Därefter flyttade festligheterna runt, bland annat till Geovetarcentrum och Restaurang Storseglet. Sedan år 2010 hålls Nobelmiddagen på Restaurang Aptitgården i Gårda.

Nobelmiddagen är värdefull på många sätt. Eleverna får bland annat lära sig vett och etikett vid stora tillställningar. Vi lyfter även elevernas prestationer inom olika ämnen till exempel svenska. Dessutom uppmärksammar vi nobelprisets historia. Under Nobelmiddagen är eleverna i årskurs 8 gäster, medan eleverna i årskurs 7 serverar. Åttornas lärare ansvarar för arbetet kring middagen, övrig personal deltar som gäster. Middagen består av en trerätters meny med bordsplacering. Under middagen har lärarna olika uppgifter, man delar bland annat ut ett nobelpris. Kvällen avslutas med den traditionella valsen.

Kick off

Det ska vara speciellt att börja ett nytt läsår hos oss. Det ska skilja sig från andra skoldagar. Inte minst för nya elever. Därför skapade skolan och föräldraföreningen en gemensam kick off för alla elever och föräldrar 2002. Det är en tradition som lever vidare. Vi börjar på eftermiddagen med ett tal av rektorn som avslutas med ett ballongsläpp. Föräldraföreningen ordnar med underhållning och det bjuds på tillugg. Ofta kommer våra gamla elever förbi och hälsar på kamrater och lärare.